Bild - Svanenmärkta skolrestauranger – vad innebär det?
  • Författare: Daniel, redaktör

Svanenmärkta skolrestauranger – vad innebär det?

Fridaskolornas skolrestauranger har Svanens miljöcertifiering sedan 2013. Det innebär att vi varje år granskas av Svanen som bedömer om vi får behålla vår märkning. Så vad krävs för en Svanencertifiering?

Svanenmärkta skolrestauranger – vad innebär det?

I restaurangen på Fridaskolan i Trollhättan är det full fart. De väldoftande rätterna förbereds och dukas fram, snart kommer de första lunchgästerna. “Hos oss är salladsbuffén alltid säsongsbaserad”, berättar förstekock Catrine samtidigt som potatisen fräser på stekbordet. Men vad innebär det då att laga mat i ett Svanenmärkt kök? Catrine berättar att Svanencertifieringen bidrar till en miljömedvetenhet som påverkar planeringen av rätterna som serveras. Ett sätt att minska köttmängden är att välja ekologiskt kött i mindre mängd och sedan komplettera rätten med proteinrika grönsaker. Exempelvis kan en köttfärslimpa fyllas med bönor. “För oss känns det självklart att vara med i Svanen. Vi är duktiga på att tänka på miljön, men vi skulle kunna vara ännu bättre på att visa och lyfta fram vårt arbete. Det skapar förhoppningsvis en ännu större medvetenhet hos eleverna”, förklarar Catrine.

En Svanenmärkt restaurang innebär att:
• Vi endast serverar svenskt kött och kyckling.
• Vi endast serverar MSC-märkt fisk (undantag: lax).
• Vi strävar efter att i möjligaste mån använda närproducerade, svenska, ekologiska och kravmärkta grönsaker, frukt, konserver och frysvaror.
• Salladsbuffén är säsongsanpassad, det vill säga innehåller bara produkter efter tillgång och årstid.

Svanenmärkt i stort innebär bland annat att:
• Allt avfall källsorteras.
• Vi arbetar för att minska vår användning av animaliska proteinkällor och ersätta dessa med vegetariska alternativ.
• Vi har en helt vegetarisk dag per vecka där frukost, lunch och mellanmål är vegetariskt.
• Vi jobbar aktivt med att matavfallet ska hållas nere så mycket som möjligt – både i tillagningen, vid serveringen och från tallriken.
• Vi alltid använder miljömärkta kemikalier och överdoserar aldrig mängden vid rengöring.
• Maten serveras i energisnåla lokaler med miljöklassad belysning som värms upp med hållbara energikällor.

Skolmjölksstöd

Ett relaterat led i vårt arbete med hållbarhet och variation är att alla ska erbjudas möjligheten att välja mjölk till maten. Via Jordbruksverket ansöker vi om ett EU-stöd för skolmjölk.