Frida Professional

Med aktuell forskning och beprövad erfarenhet ger vi inspiration, kraft och nya idéer till utvecklingen av din organisation.

Toppbild - Frida Professional

Svensk skola in i framtiden.

"Every system is perfectly designed to get the results it gets."

W. Edwards Deming

Frida Professional - Ikon.

Frida Professional

Två huvudsakliga delar av vår verksamhet

Under de drygt 25 år som vi funnits har vi på olika sätt medverkat i projekt och lett utbildningsinsatser på enskild skolnivå och på kommunnivå i hela Sverige. Ibland har det handlar om föreläsningar, men många gånger har våra åtaganden sträckt sig över en längre tid – för att verkligen förändra något krävs ju i regel en långsiktighet.

De uppdrag vi har på nationell nivå kompletteras med en internationell del av vår verksamhet. Via olika EU-projekt tar vi emot kursdeltagare och studiebesök från hela Europa som vill utveckla sin skolverksamhet. Precis som i de uppdrag vi har i Sverige är utbildningarnas innehåll skräddarsytt.

Frida Professional startades 1997 (under namnet Didaktikcentrum) och har funnit sin plats i ett stort nätverk av forskare, skolutvecklare och praktiker. Basen i vårt kunnande kommer från våra förskolor, grundskolor och gymnasieskolor – de drygt trettio åren som Frida funnits utgör alltså vår beprövade erfarenhet.

Aktuell forskning handlar inte bara om att hålla sig ajour, utan vi deltar i och i vissa fall leder ett flertal nätverk, forskningsprojekt och utbildningsinsatser – och, inte minst, så bidrar vi själva till forskningen genom doktorerade medarbetare.

Frida Professional

”Aktuell forskning och beprövad erfarenhet” – vad betyder det för oss?

Bild - Frida Professional

Utbildningar och föreläsningar

Nyfiken på hur vi kan hjälpa er att inspirera och utveckla er organisation? Vi har under drygt 25 år på olika sätt medverkat i projekt, nätverk och utbildningsinsatser på skol- och kommunnivå runt om i Sverige. Tillsammans formar vi en utbildning som till innehåll och form möter ert behov och passar för ert aktuella sammanhang.

Bild - Frida Professional

Forskning – vår egen och andras

Välkommen att inspireras av vår och andras forskning. Kopplingen mellan forskning och beprövad erfarenhet är en integrerad del Frida Professional. 2016 disputerade Frida Professionals medarbetare Jan Blomgren i pedagogik och 2019 Veronica Sülau i pedagogiskt arbete. Ta del av publicerade texter samt tips om böcker vi inspireras av.

Bild - Frida Professional

Internationell kursverksamhet och samverkan

Intresserad av internationellt samarbete och att vidga dina vyer? Här kan du ta del av våra erfarenheter från olika EU-projekt som vi deltagit samt hitta nyttiga länkar till kurskataloger och internationella kontakter.

Bild - Frida Professional

Mer om Frida Professional

Frida Professional startade 1997 och har allt sedan starten varit uthålliga i sin önskan att utveckla och föra svensk skola in i framtiden. Styrkan har alltid varit att utgå i från beprövade erfarenheter från kärnverksamheten skola. Medarbetarna på Frida Professional kommer från våra egna skolor och vandrar bokstavligt och bildligt mellan teori och praktik.

Senaste nytt från Frida Professional

Nedslag i vår verksamhet

Förstelärarträff under rubriken Tema Vision med fokus på estetiska uttryck och dess betydelse för människan och samhället.
I syfte att skapa en gemensam upplevelse att ta med in i de efterföljande dialogerna inledde vi med en workshop i körsång. Vilken energi och sångglädje! Tack @joyvoice_choirs för härligt samskapande.

Förstelärarträff under rubriken Tema Vision med fokus på estetiska uttryck och dess betydelse för människan och samhället.
I syfte att skapa en gemensam upplevelse att ta med in i de efterföljande dialogerna inledde vi med en workshop i körsång. Vilken energi och sångglädje! Tack @joyvoice_choirs för härligt samskapande.
...

Motivation är ett intressant och spännande ämne. Lyssna på ett samtal om motivation mellan Jan Blomgren, fil.dr. i pedagogik, Una Husadzic, elev Fridagymnasiet och FP:s Jesper Grönlund. Du hittar poddavsnittet där podcasts finns.

Motivation är ett intressant och spännande ämne. Lyssna på ett samtal om motivation mellan Jan Blomgren, fil.dr. i pedagogik, Una Husadzic, elev Fridagymnasiet och FP:s Jesper Grönlund. Du hittar poddavsnittet där podcasts finns. ...

Visst är det kul att få prata om saker som man brinner för? I veckan fick Veronica möjlighet att dela med sig av sina kunskaper kring en kollegial samtalspraktik på en dialogkonferens för förstelärare i Helsingborgs kommun.

Visst är det kul att få prata om saker som man brinner för? I veckan fick Veronica möjlighet att dela med sig av sina kunskaper kring en kollegial samtalspraktik på en dialogkonferens för förstelärare i Helsingborgs kommun. ...

Är du nyfiken på möjligheterna med internationella samarbeten? Välkommen till Fridaskolan i Göteborg den 23 februari. Då anordnar vi en kväll där vi delar med oss av våra erfarenheter. Anmäl dig via inbjudan som finns på vår hemsida. Länk till hemsidan finns i profilen.

Är du nyfiken på möjligheterna med internationella samarbeten? Välkommen till Fridaskolan i Göteborg den 23 februari. Då anordnar vi en kväll där vi delar med oss av våra erfarenheter. Anmäl dig via inbjudan som finns på vår hemsida. Länk till hemsidan finns i profilen. ...

En bok om konsten att utveckla lärares kollegiala samtalspraktik. Visst blir man nyfiken? Nu kan du klicka hem ditt eget ex. Finns bl a på studentlitteratur.se

En bok om konsten att utveckla lärares kollegiala samtalspraktik. Visst blir man nyfiken? Nu kan du klicka hem ditt eget ex. Finns bl a på studentlitteratur.se ...

Vi på Frida Professional vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År. Samtidigt vill vi passa på att tacka alla som vi har fått förtroendet att arbeta tillsammans med under året och ser fram emot fortsatta och nya samarbeten under 2023.

Vi på Frida Professional vill önska alla en God Jul och ett Gott Nytt År. Samtidigt vill vi passa på att tacka alla som vi har fått förtroendet att arbeta tillsammans med under året och ser fram emot fortsatta och nya samarbeten under 2023. ...

I Januari kommer den. Boken som vi har väntat på. VETA, VILJA, KUNNA, VÅGA - Konsten att utveckla lärares kollegiala samtalspraktik. Vad händer när vi samtalar, och vad krävs för att en kollegial samtalspraktik ska bidra till utveckling och lärande - få oss att gör saker på nya och bättre sätt? Veronica Sülau, fil.dr i pedagogiskt arbete och utvecklingsledare på Frida Professionell har skrivit boken för alla oss som är nyfikna på kollegiala samtal. Från och med januari kan du beställa ditt eget ex via Studentlitteratur.

I Januari kommer den. Boken som vi har väntat på. VETA, VILJA, KUNNA, VÅGA - Konsten att utveckla lärares kollegiala samtalspraktik. Vad händer när vi samtalar, och vad krävs för att en kollegial samtalspraktik ska bidra till utveckling och lärande - få oss att gör saker på nya och bättre sätt? Veronica Sülau, fil.dr i pedagogiskt arbete och utvecklingsledare på Frida Professionell har skrivit boken för alla oss som är nyfikna på kollegiala samtal. Från och med januari kan du beställa ditt eget ex via Studentlitteratur. ...

Arena för skola - Idag hoppas vi på givande dialoger

Arena för skola - Idag hoppas vi på givande dialoger ...

I veckan avslutade vi en samtalsledarutbildning för förskola, grundskola och gymnasium i Markaryds kommun. Gruppens engagemang och vilja imponerar stor på oss. Vilken resurs! En organisation som tar steg.

I veckan avslutade vi en samtalsledarutbildning för förskola, grundskola och gymnasium i Markaryds kommun. Gruppens engagemang och vilja imponerar stor på oss. Vilken resurs! En organisation som tar steg. ...

Fridaskolorna och Frida Professionell har inlett ett samarbete med Edtech-företaget EdAider för att utveckla ett verktyg som samlar data om elevers välmående. Nyfiken? Läs mer på vår hemsida.

Fridaskolorna och Frida Professionell har inlett ett samarbete med Edtech-företaget EdAider för att utveckla ett verktyg som samlar data om elevers välmående. Nyfiken? Läs mer på vår hemsida. ...

Är du nyfiken på systemteori och vill ha en liten introduktion? Då har vi spelat in ett poddavsnitt i precis det syftet. I podden samtalar Jesper Grönlund med Håkan Johansson och Veronica Sülau om systemteori. Du hittar avsnittet där podcasts finns.

Är du nyfiken på systemteori och vill ha en liten introduktion? Då har vi spelat in ett poddavsnitt i precis det syftet. I podden samtalar Jesper Grönlund med Håkan Johansson och Veronica Sülau om systemteori. Du hittar avsnittet där podcasts finns. ...

Aktuella kalenderhändelser från Frida Professional

 • torsdag23 februari

  Att samverka och utvecklas genom internationella samarbeten

 • tisdag28 februari

  Förstelärarutbildning Fridaskolorna

 • onsdag1 mars

  Föreläsning – Konsten att leda kollegialt lärande

 • måndag6 mars

  Inspirationsföreläsning för Fridas förskolor (klicka & läs mer)

 • måndag6 mars

  Föreläsning för Gullspångs kommun

 • tisdag7 mars

  Processtöd med utvecklingsfokus för Fridaskolornas skolledare

 • onsdag15 mars

  NERA 2023 i Oslo

 • måndag20 mars

  Utbildningstillfälle ledningsgrupp Sven Eriksonsgymnasiet Borås

 • tisdag21 mars

  Processtöd – förstelärare och skolledare

 • torsdag23 mars

  Processtöd för skolledare på Fridas förskolor och fritids

 • måndag27 mars

  Förstelärarutbildning på Sven Eriksonsgymnasiet

 • tisdag4 april

  Datadriven skolförbättring – ifous

 • måndag17 april

  Erasmus+ workshop och spridningsseminarium i Spanien (klicka & läs mer)

 • tisdag18 april

  Systemteori för lärare, La Palma

 • tisdag18 april

  SETT-dagarna i Stockholm

 • måndag24 april

  Systemteori – kompetensutveckling på Frida förskola

 • onsdag26 april

  Vetenskaplig skola – På riktigt! (klicka & läs mer)

Välkommen till en inspirerande kväll om möjligheterna med internationella samarbeten samt om att vara facilitator i en lärande miljö. Träffen är kostnadsfri och vi bjuder på lättare förtäring och fika

Läs mer och anmäl dig här

Läsårets femte utbildningstillfälle för Fridaskolornas förstelärare. Idag under rubriken Tema Vision.

Föreläsning för förstelärare och nyckelpersoner i Trollhättans Stad.

Inom ramen för Frida förskolors kompetensutveckling bidrar vi med input kring systemteori och design av goda möten.

Under rubriken "Att nyfiket utforska och medvetet utveckla kollegiala samtalspraktiker" föreläser Veronica Sülau för all personal inom förskola och grundskola i Gullspångs kommun. Utgångspunkt för föreläsningen är Veronicas bok "Vilja, veta, kunna, våga".

Ny bok om kollegial samtalspraktik

Frida Professional medverkar på NERA, en nordisk konferens för utbildningsvetenskaplig forskning.

Om NERA

Möte i gränssnittet med fokus på skolornas pågående utvecklingsarbete. FP leder mötet digitalt.

Utvecklingsseminarium i Stockholm. Nyfiken? Läs mer om programmet via länken.

Datadriven skolförbättring

Inom ramen för projektet MindSetGo 2.0 och tillsammans med representanter från Fridaskolan i Vänersborg åker vi till Spanien för en veckas arbete.

Föreläsning för lärare på skola i La Palma som en del av Erasmus+. Läs mer om Erasmus+ via länken.

Erasmus+

En mötesplats för innovativt och livslångt lärande. Omvärldsspaning för oss på FP. Ses vi där?

SETT

Workshop med deltagarna i FoU-programmet Vetenskaplig skola - På riktigt! Bland annat med fokus på vilka sätt ett IT-stöd kan bidra till en ökad likvärdighet och en ökad uthållighet i utvecklingsarbetet. Vi har testat verktyget LoopMe i Frida förskolors kompetensutveckling.

Vetenskaplig skola - På riktigt!
Bild - Frida Professional

Besöksadress

Frida Professional AB
Regementsgatan 13, våning 3
462 23 Vänersborg

Kontakta oss

Välkommen att kontakta någon av oss.

 

 

Frida Professional - Bakgrund.
Frida Professional - Bakgrund.
Frida Professional - Bakgrund.
Frida Professional - Bakgrund.
Frida Professional - Bakgrund.