Välkommen till Fridaskolan Helsingborg!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Helsingborg
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.

Välkomna till Fridaskolan Helsingborg! Här har vi visserligen bara funnits sedan 2021, men stortrivdes från första stund – och tillsammans alla härliga barn och ungdomar fyller vi dagarna med små och stora kunskapsäventyr och lustfyllt lärande. Här växer barn i både kropp och knopp!

Trots att Frida i Helsingborg startade så sent som 2021, känns det ändå som att vi är en del av staden – så fantastiskt fint har vi blivit mottagna! Vår skola ligger i gamla Norrehedskolans numera totalrenoverade lokaler, och där vi nu har skapat precis den kreativa och sköna miljö vi vill ha. Här ska lusten att lära och den där trygga grundkänslan sitta i väggarna, helt enkelt.

På vårt fritids skapas en dag med skolbarnsomsorg som kompletterar skolan med en bra pedagogisk verksamhet. Fritidsverksamheten blir på så vis en länk mellan skoldagen och fritid. Som alltid går lek och lärande hand i hand, och i vår fritidsverksamhet är det viktigt att våra barn ges möjligheter att få använda och odla sina olika förmågor under meningsfulla former – samtidigt som som fritids är en plats där man också kan få varva ner efter skoldagen.

”Man längtar efter att komma till skolan och träffa kompisarna. Jag bara älskar att vara här!”

– Sagt av elev på lågstadiet

 

Bild - Fridaskolan Helsingborg
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

Här kan du kika in på vår skola!

Tack för tre spännande år med våra fina nior!

Tack för tre spännande år med våra fina nior! ...

Idag har åk 1 haft en lärorik och härlig dag på barntrafikskolan i Hbg🌞🚲🚦

Idag har åk 1 haft en lärorik och härlig dag på barntrafikskolan i Hbg🌞🚲🚦 ...

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Helsingborg

(Översikt läsårstider finns här!)

 • tisdag6 juni

  Sveriges nationaldag

 • måndag30 oktober

  Höstlov (vecka 44) ➡

 • torsdag23 november

  Öppet hus på grundskolan! ➡

 • torsdag30 november

  Infoträff om vår förskola som startar 1/3! ➡

 • fredag22 december

  Terminsavslutning – nu är det jul igen! ➡

 • tisdag9 januari

  Terminsstart

 • onsdag17 januari

  Välkomna på Öppet Hus för förskolan!

 • måndag19 februari

  Sportlov (vecka 8)

 • fredag15 mars

  Studiedag

 • måndag25 mars

  Påsklov (vecka 13)

 • fredag10 maj

  Lovdag

 • fredag7 juni

  Lovdag

 • onsdag12 juni

  Läsårsavslutning☀️🧑‍🎓🏖️

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?

Förr kunde det heta potatislov, sedan blev höstlov ... och nu kallas det här och var för läslov. Men oavsett och du ska hjälpa till att skörda potatis, vara ledig eller läsa en massa bra böcker så är du önskar vi dig en välförtjänt veckas ledighet.

Inför vårt intag i F-6 bjuder vi in till Öppet hus hos oss på Frida den 23/11 kl. 18:00-19:30. Varmt välkomna att lära känna oss och vår skola. Vi bjuder såklart på tilltugg!

Varmt välkomna till en träff där vi berättar mer om vår förskola som startar den 1/3! Vi ses i matsalen på grundskolan vid 17:30 där vi bjuder på tilltugg och berättar mer om vår förskoleverksamhet.

Frida förskola Helsingborg

Vi önskar dig ett riktigt skönt julllov! (Och skulle du vara nån som gör allt för att undvika Whamageddon, så bör du låta bli att klicka på länken. Om inte – kör hårt!)

På egen risk!

Välkomna tillbaka!

Varmt välkomna att lära känna oss på Frida och vår förskoleverksamhet! Från 17:30 – hoppas att vi ses!

Frida förskola Helsingborg

Sportlov 19-23 (vecka 8).

Påsklov 25-293 (vecka 13)

Bild - Fridaskolan Helsingborg

”Klass 5A”

Hur är det att börja på en nya skola? Roligt förstås, men också pirrigt. Hur lär man känna sina nya klasskompisar, vad jobbar man med, hur är det att ha rast? Tusen frågor, lika många svar – och några av dem finns i ”Klass 5A” som är vår alldeles egna dokumentärserie om just detta. Filmerna gjordes under läsåret 21-22 här på Fridaskolan i Helsingborg och du kan följa klassen från skolstart till skolavslutning – häng med på resan!

"Klass 5A" – alla avsnitt

Avsnitt 1: "Vi lär känna varann"

Avsnitt 2: "Att våga prata inför klassen"

Avsnitt 3: "Ny i klassen"

Avsnitt 4: "Vi läser våra tomtesagor för de små"

Avsnitt 5: "Muntlig presentation – på engelska!"

Avsnitt 6: "Viljan att vinna"

Avsnitt 8: "Att vara kär"

Avsnitt 9: "En schysst t-shirt"

Avsnitt 10: "Undersökande reporter"

Avsnitt 11: "Är det så pinsamt egentligen?"

Avsnitt 11: "Grillkväll – med föräldrar!"

Avsnitt 13: "Den blomstertid nu kommer"

Bild - Fridaskolan Helsingborg

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Läs mer om Frida

Lär känna oss ännu bättre

Bild - Fridaskolan Helsingborg

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om våra restauranger
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variant på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlinjer

Frida förskola Helsingborg

Besöks- och postadress

Planteringsvägen 139
252 32 Helsingborg

Växeltelefon

042-600 46 30

Växeltelefon

Fritids Ett: 0709-23 46 28
Fritids Två: 0708-27 48 13
Fritids Tre: 0701-40 26 59

Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.