Välkommen till Fridaskolan Helsingborg!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Helsingborg
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.

Välkomna till Fridaskolan Helsingborg! Här har vi visserligen bara funnits sedan 2021, men stortrivdes från första stund – och tillsammans alla härliga barn och ungdomar fyller vi dagarna med små och stora kunskapsäventyr och lustfyllt lärande. Här växer barn i både kropp och knopp!

Trots att Frida i Helsingborg startade så sent som 2021, känns det ändå som att vi är en del av staden – så fantastiskt fint har vi blivit mottagna! Vår skola ligger i gamla Norrehedskolans numera totalrenoverade lokaler i Miatorp, där vi nu har skapat precis den kreativa och sköna miljö vi vill ha. Här ska lusten att lära och den där trygga grundkänslan sitta i väggarna, helt enkelt.

På vårt fritids skapas en dag med skolbarnsomsorg som kompletterar skolan med en bra pedagogisk verksamhet. Fritidsverksamheten blir på så vis en länk mellan skoldagen och fritid. Som alltid går lek och lärande hand i hand, och i vår fritidsverksamhet är det viktigt att våra barn ges möjligheter att få använda och odla sina olika förmågor under meningsfulla former – samtidigt som som fritids är en plats där man också kan få varva ner efter skoldagen.

“Man längtar efter att komma till skolan och träffa kompisarna. Jag bara älskar att vara här!”

– Sagt av elev på lågstadiet

 

Bild - Fridaskolan Helsingborg
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Helsingborg

 • torsdag22 september

  Studiedag

 • onsdag21 december

  Terminsavslutning

 • tisdag10 januari

  Vårterminen börjar

 • måndag20 februari

  Sportlov vecka 8

 • fredag17 mars

  Studiedag

 • måndag3 april

  Påsklov vecka 14

 • måndag1 maj

  Första maj – ledigt!

 • torsdag18 maj

  Kristi himmelsfärd

 • fredag19 maj

  Klämdag

 • tisdag6 juni

  Sveriges nationaldag

Torsdagen den 22/9 är det studiedag för alla våra skolor. Personalen har kompetensutveckling och ska bli ännu bättre på att utbilda tågluffare! Förutom att alla elever är lediga från skolan, innebär det här att även fritids och förskola har stängt.

Det vankas jullov – en riktigt fin ledighet önskar vi alla!

Här var det liv i luckan!

Välkomna tillbaka!

Sportlov hela vecka 8 – ha så skoj!

Förr hette det "kokslov" – vad var det för något?

Fredagen den 17/3 är det studiedag för alla våra skolor. Personalen har kompetensutveckling och ska bli ännu bättre på att utbilda tågluffare! Förutom att alla elever är lediga från skolan, innebär det här att även fritids och förskola har stängt.

Vilket kom egentligen först, hönan eller ägget? Vecka 14 kan du fundera i lugn och ro – för då är det påsklov!

Lilla Aktuellt reder ut varför vi äter så mycket ägg när det är påsk.

Den första maj är alla lediga – vilken fråga skulle du vilja demonstrera för?

Varför är vi lediga på första maj?

Kristi himmelsfärd är en röd – alla är lediga.

Fredagen den 19/5 är en klämdag. Lite oklart exakt hur dagen är klämd, men ledigt är det!

Varför har vi klämdagar egentligen?

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?
Bild - Fridaskolan Helsingborg

“Klass 5A”

Hur är det att börja på en nya skola? Roligt förstås, men också pirrigt. Hur lär man känna sina nya klasskompisar, vad jobbar man med, hur är det att ha rast? Tusen frågor, lika många svar – och några av dem finns i “Klass 5A” som är vår alldeles egna dokumentärserie om just detta. Filmerna gjordes under läsåret 21-22 här på Fridaskolan i Helsingborg och du kan följa klassen från skolstart till skolavslutning – häng med på resan!

"Klass 5A" – alla avsnitt

Avsnitt 1: "Vi lär känna varann"

Avsnitt 2: "Att våga prata inför klassen"

Avsnitt 3: "Ny i klassen"

Avsnitt 4: "Vi läser våra tomtesagor för de små"

Avsnitt 5: "Muntlig presentation – på engelska!"

Avsnitt 6: "Viljan att vinna"

Avsnitt 8: "Att vara kär"

Avsnitt 9: "En schysst t-shirt"

Avsnitt 10: "Undersökande reporter"

Avsnitt 11: "Är det så pinsamt egentligen?"

Avsnitt 11: "Grillkväll – med föräldrar!"

Avsnitt 13: "Den blomstertid nu kommer"

Bild - Fridaskolan Helsingborg

“Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Läs mer om Frida

Lär känna oss ännu bättre

Bild - Fridaskolan Helsingborg

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om våra restauranger
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variant på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlinjer

Hej! Vi söker dig som skulle vilja arbeta hos oss som vikarie på skolan när vår ordinarie personal är borta.

På Frida har vi en fin och kreativ arbetsmiljö där elever, föräldrar och personal samverkar. Varje dag äter vi god mat tillagad av våra duktiga kockar. Pedagogerna arbetar tillsammans i team kring de olika årskurserna och på fritids. Vi är en F-9 skola.

Vi är väldigt stolta över vår skola! Gå gärna in och läs om oss på vår hemsida fridautbildning.se!

Vill du bli vår vikarie?
Hör av dig till vår administratör Hasse, telefon: 0704-50 85 98 eller e-post
hasse.loodus@fridautbildning.se
...

Hur har det varit att gå i 5:an? Och vad har man lärt sig egentligen? Det har blivit dags för sommarlov för eleverna i Klass 5A. Hela gården fylls av förväntansfulla föräldrar som vill fira och rektor Eva håller tal. Och vad vore en skolavslutning utan glädjetårar och en liten liten klump i magen över att läsåret nu är slut.

Missa inte sista avsnittet av dokumentären “Klass 5A” ☀️🍓
...

Korv, kubb, kompisar och en massa nyfikna föräldrar. Det blir ett mysigt avsnitt när Klass 5A bjuder in till grillkväll i Tallskogen. Deepali tar rollen som lekledare och får samtidigt jobba med sin vinnarskalle. Hur viktig är relationen mellan lärare och föräldrar egentligen? Och hur påverkar det eleverna i klassen? På riktigt. Se dokumentären “Klass 5A”. ...

H22 är i full gång och vi på Frida är förstås med och firar! Elever och personal finns på plats för att visa och berätta om oss och vad vi vill bidra med för en levande och glad stad – nu och framöver. Ni hittar oss i Riksbyggens Kv. Spårvagnshallarna 4-5 juni, 11-12 juni och 18-19 juni (kl 10-17 varje dag). Massor av roliga aktiviteter för stora och små – hela programmet hittar ni via länk i bion. Hoppas att vi ses!🥳😊❤️ ...

Hur tänker man kring sexuell läggning när man går i femman? Och var sitter alla saker ”där nere” egentligen och vad har de för namn? I det här avsnitt har klassen NO-prov i sexualkunskap. Deepali pratar om vikten av att ha ett öppet samtalsklimat i klassrummet, inte minst när det kommer till frågor som berör sexualitet och puberteten.

Fortsätt följa Klass 5A på Fridaskolan när eleverna nu närmar sig slutet på läsåret. En klass där inga frågor är för stora eller för små.
...

Frida förskola Helsingborg

Besöks- och postadress

Planteringsvägen 139
252 32 Helsingborg

Växeltelefon

042-600 46 30

Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.