Välkommen till Fridaskolan Helsingborg!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Helsingborg
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.

Välkomna till Fridaskolan Helsingborg! Här har vi visserligen bara funnits sedan 2021, men stortrivdes från första stund – och tillsammans alla härliga barn och ungdomar fyller vi dagarna med små och stora kunskapsäventyr och lustfyllt lärande. Här växer barn i både kropp och knopp!

Trots att Frida i Helsingborg startade så sent som 2021, känns det ändå som att vi är en del av staden – så fantastiskt fint har vi blivit mottagna! Vår skola ligger i gamla Norrehedskolans numera totalrenoverade lokaler i Miatorp, där vi nu har skapat precis den kreativa och sköna miljö vi vill ha. Här ska lusten att lära och den där trygga grundkänslan sitta i väggarna, helt enkelt.

På vårt fritids skapas en dag med skolbarnsomsorg som kompletterar skolan med en bra pedagogisk verksamhet. Fritidsverksamheten blir på så vis en länk mellan skoldagen och fritid. Som alltid går lek och lärande hand i hand, och i vår fritidsverksamhet är det viktigt att våra barn ges möjligheter att få använda och odla sina olika förmågor under meningsfulla former – samtidigt som som fritids är en plats där man också kan få varva ner efter skoldagen.

”Man längtar efter att komma till skolan och träffa kompisarna. Jag bara älskar att vara här!”

– Sagt av elev på lågstadiet

 

Bild - Fridaskolan Helsingborg
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

Här kan du kika in på vår skola!

Igår va maxi fritids på utflykt, vi hittade en liten kompis som eleverna döpte till sushi vi studerade sushi i över 1timme. 🦗

Igår va maxi fritids på utflykt, vi hittade en liten kompis som eleverna döpte till sushi vi studerade sushi i över 1timme. 🦗 ...

Vad tycker åk 6z är bra med @fridaskolan_helsingborg ? 😍

Vad tycker åk 6z är bra med @fridaskolan_helsingborg ? 😍 ...

Vilken dag det blev på fritids dagen innan skolstart! Kan ni tänka er, Sommarskuggan kom på besök. Det var mycket spända/glada barn som fick hälsa på gästen. Kanske får vi besök igen, vem vet….😉

Vilken dag det blev på fritids dagen innan skolstart! Kan ni tänka er, Sommarskuggan kom på besök. Det var mycket spända/glada barn som fick hälsa på gästen. Kanske får vi besök igen, vem vet….😉 ...

Nu är det åter dags att starta upp ett nytt läsår! Här är vi som tillsammans med elever och vårdnadshavare ska fortsätta arbetet med att skapa den bästa skolan. Ska bli så kul att välkomna alla elever tillbaka på tisdag kl.8.30. Ni är saknade, skolan känns så tom utan er!👩🏾‍🤝‍👨🏼💚

Nu är det åter dags att starta upp ett nytt läsår! Här är vi som tillsammans med elever och vårdnadshavare ska fortsätta arbetet med att skapa den bästa skolan. Ska bli så kul att välkomna alla elever tillbaka på tisdag kl.8.30. Ni är saknade, skolan känns så tom utan er!👩🏾‍🤝‍👨🏼💚 ...

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Helsingborg

 • torsdag22 september

  Studiedag

 • söndag20 november

  Träffa oss på Råå marknad🎄

 • tisdag29 november

  Välkomna på Öppet hus >>

 • onsdag21 december

  Terminsavslutning

 • tisdag10 januari

  Vårterminen börjar

 • tisdag24 januari

  Välkomna på Öppet hus!

 • måndag20 februari

  Sportlov vecka 8

 • fredag17 mars

  Studiedag

 • måndag3 april

  Påsklov vecka 14

 • måndag1 maj

  Första maj – ledigt!

 • torsdag18 maj

  Kristi himmelsfärd

 • fredag19 maj

  Klämdag

 • tisdag6 juni

  Sveriges nationaldag

Torsdagen den 22/9 är det studiedag för alla våra skolor. Personalen har kompetensutveckling och ska bli ännu bättre på att utbilda tågluffare! Förutom att alla elever är lediga från skolan, innebär det här att även fritids och förskola har stängt.

Råå julmarknad och julskyltning vill man ju inte missa – och självklart är vi på Frida med och myser! Hoppas att vi ses!🎅🏻😊🎄

Här finns eventet på Facebook

Hjärtligt välkomna på Öppet hus hos oss på Fridaskolan i Helsingborg! Kom och se hur vi har det – elever och personal ser fram emot att få träffa er och visa och berätta om allt som är typiskt för oss i stort och smått. I vår nya restaurang bjuder vi självklart på något smarrigt! Vi slår upp portarna klockan 18 – hoppas att vi ses!

Det vankas jullov – en riktigt fin ledighet önskar vi alla!

Här var det liv i luckan!

Välkomna tillbaka!

Kom och lär känna oss på Frida! Vi visar och berättar om hur vi har det hos oss – och bjuder såklart på något gott att äta som våra kockar har tillagat. 17:30 till 19:30. Vi ses!

Sportlov hela vecka 8 – ha så skoj!

Förr hette det "kokslov" – vad var det för något?

Fredagen den 17/3 är det studiedag. Personalen har kompetensutveckling och ska bli ännu bättre på att utbilda tågluffare! Förutom att alla elever är lediga från skolan, innebär det här att även fritids och förskola har stängt.

Vilket kom egentligen först, hönan eller ägget? Vecka 14 kan du fundera i lugn och ro – för då är det påsklov!

Lilla Aktuellt reder ut varför vi äter så mycket ägg när det är påsk.

Den första maj är alla lediga – vilken fråga skulle du vilja demonstrera för?

Varför är vi lediga på första maj?

Kristi himmelsfärd är en röd – alla är lediga.

Fredagen den 19/5 är en klämdag. Lite oklart exakt hur dagen är klämd, men ledigt är det!

Varför har vi klämdagar egentligen?

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?
Bild - Fridaskolan Helsingborg

”Klass 5A”

Hur är det att börja på en nya skola? Roligt förstås, men också pirrigt. Hur lär man känna sina nya klasskompisar, vad jobbar man med, hur är det att ha rast? Tusen frågor, lika många svar – och några av dem finns i ”Klass 5A” som är vår alldeles egna dokumentärserie om just detta. Filmerna gjordes under läsåret 21-22 här på Fridaskolan i Helsingborg och du kan följa klassen från skolstart till skolavslutning – häng med på resan!

"Klass 5A" – alla avsnitt

Avsnitt 1: "Vi lär känna varann"

Avsnitt 2: "Att våga prata inför klassen"

Avsnitt 3: "Ny i klassen"

Avsnitt 4: "Vi läser våra tomtesagor för de små"

Avsnitt 5: "Muntlig presentation – på engelska!"

Avsnitt 6: "Viljan att vinna"

Avsnitt 8: "Att vara kär"

Avsnitt 9: "En schysst t-shirt"

Avsnitt 10: "Undersökande reporter"

Avsnitt 11: "Är det så pinsamt egentligen?"

Avsnitt 11: "Grillkväll – med föräldrar!"

Avsnitt 13: "Den blomstertid nu kommer"

Bild - Fridaskolan Helsingborg

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Läs mer om Frida

Lär känna oss ännu bättre

Bild - Fridaskolan Helsingborg

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om våra restauranger
Bild - Fridaskolan Helsingborg

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variant på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlinjer

Frida förskola Helsingborg

Besöks- och postadress

Planteringsvägen 139
252 32 Helsingborg

Växeltelefon

042-600 46 30

Växeltelefon

Fritids Ett: 0709-23 46 28
Fritids Två: 0708-27 48 13
Fritids Tre: 0701-40 26 59

Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.
Fridaskolan Helsingborg - Bakgrund.