Välkommen till Fridaskolan Göteborg Kallebäck!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck
Fridaskolan Göteborg Kallebäck - Bakgrund.

I augusti 2023 slår vi upp portarna för Fridaskolan Göteborg Kallebäck! Samtidigt som vi startar skolan, är planen att även vår intilliggande förskola ska öppna.

Man kan alltid ställa sig i kö för att börja hos oss på Frida, och just nu pågår intag för fullt. Vill man träffa oss för att få reda på mer eller se sig omkring, så är man varmt välkommen att höra av sig.

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

Vår skola (som öppnar augusti 2023) ligger i Kallebäcks terasser och det innebär inte bara en härlig utsikt utan också nära till skogsområden – ”vår närmiljö är också vår lärmiljö” är ett av våra motton! Fullt utbyggt kommer vi att vara en komplett grundskola, från förskoleklass till och med årskurs 9 i en alldeles lagom storlek om ungefär 580 elever. Intill oss ligger också vår fina förskola.

På vårt fritids skapas en dag med skolbarnsomsorg som kompletterar skolan med en bra pedagogisk verksamhet. Fritidsverksamheten blir på så vis en länk mellan skoldagen och fritid. Som alltid går lek och lärande hand i hand, och i vår fritidsverksamhet är det viktigt att våra barn ges möjligheter att få använda och odla sina olika förmågor under meningsfulla former – samtidigt som som fritids är en plats där man också kan få varva ner efter skoldagen.

”Utbildning är inte förberedelser för livet, det är livet!”

– John Dewey

 

Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck
Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck
Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Göteborg Kallebäck

  • tisdag11 oktober

    Informationsträff

  • tisdag18 oktober

    Informationsträff

  • onsdag21 december

    Terminsavslutning

  • måndag20 februari

    Välkommen på drop in-fika!

  • tisdag7 mars

    Välkommen på drop in-fika!

  • fredag17 mars

    Studiedag

Varmt välkomna alla nyfikna och intresserade till en informationsträff! Elever och personal ser fram emot att få berätta om oss och svara på frågor – och vi bjuder självklart på finfint tilltugg. Välkomna!

Mer info & anmälan till träffen!

Varmt välkomna alla nyfikna och intresserade till en informationsträff! Elever och personal ser fram emot att få berätta om oss och svara på frågor – och vi bjuder självklart på finfint tilltugg. Välkomna!

Mer info & anmälan till träffen!

Det vankas jullov – en riktigt fin ledighet önskar vi alla!

Här var det liv i luckan!

Välkomna att få reda på mer om oss på Frida, se hur både skola och förskola växer fram och hur det kommer att se ut när det blir klart! Mellan 9 och 18 finns vi på plats på Långfilsgatan 13 – och självklart bjuder vi på fika. Varmt välkomna förbi på en pratstund!

Välkommen att få reda på mer om oss på Frida, se hur både skola och förskola växer fram och hur det kommer att se ut när det blir klart! Mellan 15 och 18 finns vi på plats på Långfilsgatan 13 – och självklart bjuder vi på fika. Välkommen förbi på en pratstund!

Fredagen den 17/3 är det studiedag. Personalen har kompetensutveckling och ska bli ännu bättre på att utbilda tågluffare! Förutom att alla elever är lediga från skolan, innebär det här att även fritids och förskola har stängt.

Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck
Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Läs mer om Frida

Lär känna oss ännu bättre

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om maten på Frida

Bild - Fridaskolan Göteborg Kallebäck

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variation på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlinjer

Fridaskolan Göteborg Kallebäck

Besöks- och postadress

Kallebäcks Torggata 32
412 75 Göteborg

Växeltelefon

0521-26 01 90

Fritidstelefon

Fritids Mini: 073-376 77 63

Fritids Maxi: 070-932 94 66

Fridaskolan Göteborg Kallebäck - Bakgrund.
Fridaskolan Göteborg Kallebäck - Bakgrund.
  • Skoladministratör

  • Christina Ahsén-Böre
  • 073-620 10 70

Vanliga frågor och svar

Vilka äger Frida?

Frida är ett  personalägt företag. Vi har valt att driva verksamheten i form av ett privat aktiebolag (till skillnad från ett publikt aktiebolag där vem som helst kan köpa aktier). Det finns flera orsaker till att det blev just den formen –  bland annat  gillar vi att det ställs höga krav på att ekonomin är ordning men även att ekonomin också är offentlig. Man kan driva friskolor i olika former som till exempel förening eller stiftelse, men vi tyckte att aktiebolagsformen var tydlig och transparent och därför passade oss bra. I vårt ägardirektiv framgår tydligt att ingen utdelning av eventuellt ekonomiskt överskott ska ske till ägarna, utan istället återinvesteras i verksamheten. Det låter självklart – och det är självklart.

Hur är arbetssättet på Frida?

Kul men stor fråga! Det finns inte ett arbetssätt på Frida – det finns massor. Variation och mångfald är två viktiga ord, både när det gäller lärande och undervisning. På Frida kommer du alltså att få uppleva flera olika arbetssätt, men alla kännetecknas av att du alltid är välkommen att tycka och tänka om hur du vill ha det – vi tror nämligen också att inflytande är en viktig ingrediens i god miljö för lärande. Och någon särskild pedagogisk inriktning har vi inte heller låst fast oss vid, men däremot är vi väldigt noga med riktningen och intentionerna i de svenska läroplanerna och gör vårt bästa för att följa och leva upp till dem. Till hjälp har vi våra riktlinjer som är en bra kompass i vardagen. 

Gäller samma läroplan och samma kursplaner på Frida som i en kommunal skola?

Självklart! Läroplanerna för förskolan, grundskolan och gymnasiet gäller såväl kommunala som fristående skolor. Detsamma gäller alla andra styrdokument, från skollag till kurs- och ämnesplaner. De styrdokument som finns är måhända kanske varken lättlästa eller rafflande – men de är viktiga. Vill man vara lite extra påläst så kika gärna runt på de här sidorna:

Skollag & förordningar

Förskolans läroplan

Grundskolans läroplan och ämnenas kursplaner

Gymnasieskolans läroplan

Gymnasieskolans ämnesplaner

Dessutom har både Skolverket och Skolinspektionen en hel del material som vänder sig direkt till elever och föräldrar – här kan också vara intressant att orientera sig.

Skolverket

Skolinspektionen

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Varför fikar alltid lärare?

Det händer ofta att man ser lärare med en kopp kaffe och en kaka i handen, och vi kan förstå att frågor uppstår. Fikar de jämt? Var kommer all fika ifrån? Är det verkligen så nyttigt? En stor del av förklaringen är att alla som gått en lärarutbildning efter 1976 har haft två särskilda kurser: ”Bryggkaffets historia och praktiska tillämpning i yrket (10 hp)” och “Småkakor och vetebröd – införskaffande och distribution (10 hp)”. I dessa kurser får blivande lärare lära sig allt om kaffe och fikabröd, hur man bäst ser till att tillgången alltid är säkrad samt hur man bör fördela intaget under dagen. Ibland kan man höra elever som tror att lärare fikar hela tiden för att retas, men det är bara delvis sant.

Kostar det något att gå på Frida?

Nej, det gör det inte. Friskolor är avgiftsfria, precis som de kommunala skolorna är. Detta är själva kärnan i det fria skolvalet som finns i Sverige: man har rätt att önska vilken skola man vill gå på, utan att det ska kosta något extra. Däremot finns det i Sverige också några enstaka privatskolor, men det är något annat än friskolor. Lundsberg och Sigtuna är några kända exempel – och privatskolorna finansieras däremot helt eller delvis av elevavgifter. Ibland blandas friskolor och privatskolor förståeligt nog ihop! Men, som sagt, det kostar inget att gå på friskolor, och inte heller får man ta ut avgifter för att stå i kö eller liknande.

Hur ställer man sig i kö till Frida – och hur fungerar det?

För att kunna börja på en av våra förskolor eller grundskolor så behöver man ställa sig i kö, och det gör man här på hemsidan. Man kan ställa sitt barn i kö från och med den 1:e februari det år barnet fyller 1 år. Hur fungerar sedan själva köandet? Jo, det är anmälningsdatum och syskonförtur som avgör vilka som får erbjudande om att börja hos oss. För frågor om kö eller erbjudande om plats är det enklast att vända sig till info@fridautbildning.se

Var hittar jag vardagsinformation som rör mitt barn?

Här på hemsidan berättas mycket om Frida, men inget på specifik gruppnivå. För allt som hör dit, till exempel veckobrev, matsedel, scheman och liknande, så hänvisar vi till det intranät vi använder: Vklass. Där anmäler man även frånvaro, ansöker om ledighet och hanterar fritidsschema. Som vårdnadshavare loggar du enkelt in via Mitt Frida.

Hur ser läsårstiderna för grundskolan ut?

Vårterminen 2023

  • Terminsstart: 10/1
  • Sportlov Göteborg och Mölnlycke: vecka 7
  • Sportlov Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Helsingborg: vecka 8
  • Studiedag: 17/3
  • Påsklov Helsingborg: vecka 14
  • Påsklov Göteborg, Mölnlycke, Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla: vecka 15
  • Lovdag: 19/5
  • Terminsavslutning: 9/6
  • Stängningsdagar förskola och fritids: 17/3 och 12/6

Höstterminen 2023

  • Terminsstart: 22/8
  • Studiedag: 31/10
  • Höstlov: vecka 44
  • Terminsavslutning: 22/12
  • Stängningsdagar förskola och fritids: 18/8 och 22/9

Vårterminen 2024

  • Terminsstart: 9/1
  • Sportlov Göteborg och Mölnlycke: vecka 7
  • Sportlov Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Helsingborg: vecka 8
  • Studiedag: 15/3 (preliminärt)
  • Påsklov Helsingborg och Uddevalla: vecka 13
  • Påsklov Göteborg, Mölnlycke, Vänersborg och Trollhättan: vecka 14
  • Lovdag: 10/5
  • Lovdag: 7/6
  • Terminsavslutning: 12/6
  • Stängningsdagar förskola och fritids: 15/3 och 14/6