Välkommen till Fridaskolan Vänersborg!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Vänersborg
Fridaskolan Vänersborg - Bakgrund.

1993 startade den allra första Fridaskolan – och det var just här i Vänersborg som vår resa började. Vi är otroligt stolta över alla kompetenta, snälla och trygga tågluffare som vuxit och utvecklats på Frida under åren. Välkommen till oss!

Fridaskolan i Vänersborg ligger i hjärtat av vackra Hagaparken i utkanten av centrum med friluftsområden runt hörnet och nära till Vänern. Även om vi är måna om en kreativ och trivsam inomhusmiljö, så tänker vi att klassrum är något mer än bara ett rum – och i vår närmiljö finns alltså rikliga möjligheter till ännu mer lek och lärande. På skolan finns förskoleklass till och med årskurs 9.

På vårt fritids skapas en dag med skolbarnsomsorg som kompletterar skolan med en bra pedagogisk verksamhet. Fritidsverksamheten blir på så vis en länk mellan skoldagen och fritid. Som alltid går lek och lärande hand i hand, och i vår fritidsverksamhet är det viktigt att våra barn ges möjligheter att få använda och odla sina olika förmågor under meningsfulla former – samtidigt som som fritids är en plats där man också kan få varva ner efter skoldagen.

”Den kontakt som man får med lärare här är otroligt viktig och bra. Att ni alltid lyssnar om något hänt, och försöker hjälpa alla att bli det bästa vi kan.”

– Ur utvärdering från f.d. elev

 

Bild - Fridaskolan Vänersborg
Bild - Fridaskolan Vänersborg
Bild - Fridaskolan Vänersborg

Här kan du kika in hos oss!

Vilken dag! Femmorna på utflykt, samarbeten i olika former, rörelse, mysstunder, upptäckande och lärande på olika sätt. Vi bjöds på riktigt aprilväder men vi hade bara sol i sinnet ☀️ Tack bästa femman för den här dagen!

Vilken dag! Femmorna på utflykt, samarbeten i olika former, rörelse, mysstunder, upptäckande och lärande på olika sätt. Vi bjöds på riktigt aprilväder men vi hade bara sol i sinnet ☀️ Tack bästa femman för den här dagen! ...

Idag blev det omvänd skola, elev som lär lärare. Förra gången jag hade en trasig lampa på bilen och inte visste hur man bytte sa Zuhair ”inga problem, ge mig nyckeln.” Medans jag hade lektion bytte han lampa 😇 nu var det dags igen, men nu kände jag att det var dags att jag lär mig, så på rasten var vi ute och bytte och han visade var alla olika lampor satt 😅 jag berättade att jag snart har besiktning och är lite rädd att den inte går igenom. ”Om du får några 2:or, berätta för mig så ska jag hjälpa dig”. Alltså, egentligen är jag inte förvånad, men vi har världens finaste och mest hjälpsamma elever! 🥰 om några år hittar ni säkert Zuhair i en egen verkstad, då vet ni var ni ska boka in er 😊👍🏽 tusen tack för hjälpen Zuhair! Kram Josefin

Idag blev det omvänd skola, elev som lär lärare. Förra gången jag hade en trasig lampa på bilen och inte visste hur man bytte sa Zuhair ”inga problem, ge mig nyckeln.” Medans jag hade lektion bytte han lampa 😇 nu var det dags igen, men nu kände jag att det var dags att jag lär mig, så på rasten var vi ute och bytte och han visade var alla olika lampor satt 😅 jag berättade att jag snart har besiktning och är lite rädd att den inte går igenom. ”Om du får några 2:or, berätta för mig så ska jag hjälpa dig”. Alltså, egentligen är jag inte förvånad, men vi har världens finaste och mest hjälpsamma elever! 🥰 om några år hittar ni säkert Zuhair i en egen verkstad, då vet ni var ni ska boka in er 😊👍🏽 tusen tack för hjälpen Zuhair! Kram Josefin ...

Fredagskänslan är här💥🧃🎉 Tack alla för ett härligt lov✨

Fredagskänslan är här💥🧃🎉 Tack alla för ett härligt lov✨ ...

Snön vräker ner ute och då passar fritids på att ha en turnering i ”finns i sjön”. Taggade och tävlingssugna barn spelade för fullt. ♥️♠️♦️♣️
Lekens betydelse på fritiden kan knappast överskattas. Den fria leken ger möjlighet att koppla av från skolan och skapar minnen som varar livet ut. ❤️
Trevlig torsdag på er alla önskar vi på fritids!🌷

Snön vräker ner ute och då passar fritids på att ha en turnering i ”finns i sjön”. Taggade och tävlingssugna barn spelade för fullt. ♥️♠️♦️♣️
Lekens betydelse på fritiden kan knappast överskattas. Den fria leken ger möjlighet att koppla av från skolan och skapar minnen som varar livet ut. ❤️
Trevlig torsdag på er alla önskar vi på fritids!🌷
...

Niorna gör sina livs sista slöjdlektioner, då måste vi ju se till så de blir extra minnesvärda och mysiga 🥰 de får nu ta med sig hemmagjort fika de sista lektionerna så det blir en riktig syjunta. ❤️ de planerar upp så alla tar med fika en gång var 🥰

Niorna gör sina livs sista slöjdlektioner, då måste vi ju se till så de blir extra minnesvärda och mysiga 🥰 de får nu ta med sig hemmagjort fika de sista lektionerna så det blir en riktig syjunta. ❤️ de planerar upp så alla tar med fika en gång var 🥰 ...

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Vänersborg

(Alla läsårstider finns här!)

 • tisdag6 juni

  Sveriges nationaldag

 • måndag30 oktober

  Höstlov (vecka 44) ➡

 • fredag22 december

  Terminsavslutning – nu är det jul igen! ➡

 • tisdag9 januari

  Terminsstart

 • måndag19 februari

  Sportlov (vecka 8)

 • fredag15 mars

  Studiedag

 • måndag1 april

  Påsklov (vecka 14)

 • fredag10 maj

  Lovdag

 • fredag7 juni

  Lovdag

 • onsdag12 juni

  Läsårsavslutning☀️🧑‍🎓🏖️

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?

Förr kunde det heta potatislov, sedan blev höstlov ... och nu kallas det här och var för läslov. Men oavsett och du ska hjälpa till att skörda potatis, vara ledig eller läsa en massa bra böcker så är du önskar vi dig en välförtjänt veckas ledighet.

Vi önskar dig ett riktigt skönt julllov! (Och skulle du vara nån som gör allt för att undvika Whamageddon, så bör du låta bli att klicka på länken. Om inte – kör hårt!)

På egen risk!

Välkomna tillbaka!

Sportlov 19-23 (vecka 8).

Påsklov 1-5/4 (vecka 14)

Bild - Fridaskolan Vänersborg
Bild - Fridaskolan Vänersborg

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Läs mer om Frida

Lär känna oss ännu bättre

Välkommen att kika i vårt artikelarkiv!

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om maten på Frida

Bild - Fridaskolan Vänersborg

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variation på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlnjer

”Klass 5A”

Hur är det att börja på en nya skola? Roligt förstås, men också pirrigt. Hur lär man känna sina nya klasskompisar, vad jobbar man med, hur är det att ha rast? Tusen frågor, lika många svar – och några av dem finns i ”Klass 5A” som är vår alldeles egna dokumentärserie om just detta. Filmerna gjordes under läsåret 21-22 på Fridaskolan i Helsingborg och du kan följa klassen från skolstart till skolavslutning – häng med på resan!

"Klass 5A" – alla avsnitt

Avsnitt 1: "Vi lär känna varann"

Avsnitt 2: "Att våga prata inför klassen"

Avsnitt 3: "Ny i klassen"

Avsnitt 4: "Vi läser våra tomtesagor för de små"

Avsnitt 5: "Muntlig presentation – på engelska!"

Avsnitt 6: "Viljan att vinna"

Avsnitt 7 "Mat i kvadrat"

Avsnitt 8: "Att vara kär"

Avsnitt 9: "En schysst t-shirt"

Avsnitt 10: "Undersökande reporter"

Avsnitt 11: "Är det så pinsamt egentligen?"

Avsnitt 11: "Grillkväll – med föräldrar!"

Avsnitt 13: "Den blomstertid nu kommer"

Fridaskolan Vänersborg

Besöks- och postadress

Repslagarvägen 14
462 32 Vänersborg

Växeltelefon

0521-260 180

Fritidstelefon

Norrgården: 0521-260 196 eller 0709-32 88 70
Sörgården: 0521-260 193 eller 0709-32 88 92

Fridaskolan Vänersborg - Bakgrund.
Fridaskolan Vänersborg - Bakgrund.
Fridaskolan Vänersborg - Bakgrund.