Välkommen till Fridaskolan Trollhättan!

En plats för lärande och utveckling, för trygghet och stark gemenskap. En plats för alla och för var och en. En plats för nyfikenhet och framtidsdrömmar – en plats att växa på.

Toppbild - Fridaskolan Trollhättan
Fridaskolan Trollhättan - Bakgrund.

Fridaskolan i Trollhättan slog upp portarna år 2000 och sedan dess har vi fått följa åtskilliga elever på en fantastisk resa – och sett hur kompetenta, nyfikna och trygga tågluffare tagit sig vidare ut i livet på fortsatta äventyr. Välkommen till oss!

Skolan ligger centralt i Trollhättan och det är nära till idrottsanläggningar, resecentrum och grönområden. Även om vi är måna om en kreativ och trivsam inomhusmiljö, så tänker vi att klassrum är något mer än bara ett rum. I vår närmiljö finns alltså rikliga möjligheter till ännu mer lek och lärande som vi gärna tar vara på.

2020 vann vi arkitekturpriset i Trollhättan för vår fina ljusgård, en innergård med glastak som rymmer såväl skolrestaurang, café, scen som avskilda studieplatser. På skolan finns förskoleklass till och med årskurs 9 och vi är ungefär 580 elever. Intill grundskolan finns också vår fina förskola!

”Det var så bra stämning. Jag längtade alltid till skolan och det kändes alltid som att alla lärarna såg en.”

– Ur utvärdering från f.d. elev

 

Bild - Fridaskolan Trollhättan
Bild - Fridaskolan Trollhättan
Bild - Fridaskolan Trollhättan

Ställ barn i kö

Här kan du kan anmäla ditt barn till en av våra förskolor och/eller grundskolor.

Mitt Frida

Mitt Frida – allt på ett ställe! Här hittar du alla tjänster du behöver. Du kan även uppdatera dina uppgifter.

KALENDER – VIKTIGA DAGAR

Fridaskolan Trollhättan

  • tisdag6 juni

    Sveriges nationaldag

  • måndag30 oktober

    Höstlov (vecka 44) ➡

  • fredag22 december

    Terminsavslutning – nu är det jul igen! ➡

  • tisdag9 januari

    Terminsstart

  • måndag19 februari

    Sportlov (vecka 8)

  • fredag15 mars

    Studiedag

  • måndag1 april

    Påsklov (vecka 14)

  • fredag10 maj

    Lovdag

  • fredag7 juni

    Lovdag

  • onsdag12 juni

    Läsårsavslutning☀️🧑‍🎓🏖️

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?

Förr kunde det heta potatislov, sedan blev höstlov ... och nu kallas det här och var för läslov. Men oavsett och du ska hjälpa till att skörda potatis, vara ledig eller läsa en massa bra böcker så är du önskar vi dig en välförtjänt veckas ledighet.

Vi önskar dig ett riktigt skönt julllov! (Och skulle du vara nån som gör allt för att undvika Whamageddon, så bör du låta bli att klicka på länken. Om inte – kör hårt!)

På egen risk!

Välkomna tillbaka!

Sportlov 19-23 (vecka 8).

Påsklov 1-5/4 (vecka 14)

Bild - Fridaskolan Trollhättan
Bild - Fridaskolan Trollhättan

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

Mer om maten

Lär känna oss ännu bättre

Fridas skolrestauranger

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att barn och ungdomar behöver energi för att leka och lära (och, för all del, förstås även vuxna). Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Läs mer om Fridarestaurangerna

Bild - Fridaskolan Trollhättan

Om Fridas värdegrund

“Utbildning är inte förberedelser för livet, det ÄR livet!” sa den pragmatiske John Dewey, amerikansk pedagog och filosof. En variation på det temat är “en livslång lust att lära” som är en formulering hämtad ur svensk skollag. En utbildning ska vara och ge någonting som sträcker sig bortom själva tiden i skolan. Dessutom måste en kunskapsutveckling gå hand i hand med att man ges möjligheter att utvecklas som individ tillsammans med andra. Detta har genomsyrat Fridas värdegrund från början.

Vi återkommer gärna till en specifik målbild: Efter din tid på Frida ska du vara och känna dig kompetent, nyfiken och handlingskraftig – en person som rak i ryggen vill delta i en demokratisk samtid och framtid med omsorg för människor och miljö. Detta är förstås ingen liten beställning, men vi har svårt att tänka oss att en mindre ambition eller snålare tolkning av vårt uppdrag skulle vara rimlig.

Allt det här, ska också sägas, har förstås sin utgångspunkt de statliga styrdokumenten: lagar, förordningar, läroplaner och kursplaner – men vi tror att att det är viktigt att sätta egna ord och egen prägel på de här sakerna för att verkligen äga dem. Detta är något vi lever och det ska märkas i praktiken, men även Fridas riktlinjer är ett konkret uttryck för hur vi tänker oss bra förutsättningar för en god utbildning.

Läs mer om Fridas riktlinjer

Fridaskolan Trollhättan

Besöks- och postadress

Idrottsvägen 26
461 40 Trollhättan

Växeltelefon

0520-47 08 00

Fritidstelefon

Stora Fritids: 0736-20 10 66
Mellanfritids: 0709-98 53 26
Lilla Fritids: 0733-76 77 44

Fridaskolan Trollhättan - Bakgrund.
Fridaskolan Trollhättan - Bakgrund.
Fridaskolan Trollhättan - Bakgrund.
Fridaskolan Trollhättan - Bakgrund.