Bild - En 1-procentig förändring är väl inte så mycket? Ändå kan den ha en enorm positiv påverkan.
  • Författare: Carl Josefsson

En 1-procentig förändring är väl inte så mycket? Ändå kan den ha en enorm positiv påverkan.

Vi alla vara överens om att förändring är något positivt, eller till och med en nödvändighet i livet. Utan förändring och innovation skulle du till exempel inte kunna läsa detta inlägg av mig, men ändå gillar vi att gå till samma restauranger, beställa samma mat osv., det håller oss inom vår komfortzon och vi känner att vi har koll på läget.

De flesta av oss vill gärna ha koll på läget, vi har våra rutiner och gillar att leva våra liv på vårt specifika sätt. Vissa personer är naturligt mer benägna att omfamna förändring, medan andra inte är det. Men sammanfattningsvis kan vi säga att vi inte är särskilt förtjusta i förändring. Vi trivs med våra rutiner och processer, det gör våra liv mycket enklare. Tänk dig bara hur mycket mer krångel det skulle vara varje morgon om du inte följer rutinen att ta på dig underkläderna innan du sätter på dig byxorna… Det är inte alla områden i våra liv behöver förändring och innovation.

Baksidan är att vår ”strävan” efter kontroll och effektivitet hindrar förändring från att komma in i våra liv. Ändå kan vi alla vara överens om att förändring är något positivt, eller till och med en nödvändighet i livet. Utan förändring och innovation skulle du till exempel inte kunna läsa detta inlägg av mig, men ändå gillar vi att gå till samma restauranger, beställa samma mat osv., det håller oss inom vår komfortzon och vi känner att vi har koll på läget. Men så snart vi har provat den nya restaurangen som rekommenderades av en vän eller på internet, kan vi inte föreställa oss hur vi kunde leva våra ”tråkiga” liv innan.

Så vi kan alla vara överens om och uppskatta vikten av förändring och innovation på en högre nivå, men i slutändan är vi mer eller mindre motvilliga till förändring. Vi har alla våra olika ursäkter: tid, pengar, osäkerhet om resultatet osv.

Men vad händer om känslan av att ha koll på läget inte är motsatsen till förändring och innovation, och vice versa?!

Finns det ett sätt att ”hacka” våra liv, både professionellt och personligt, för att öppna upp för fler nya insikter och upplevelser, för att göra lite mer plats för förändring och innovation samtidigt som vi behåller våra rutiner och processer och känslan av att ha koll?

Genom att använda restaurang-metaforen ovan, genom att aktivt besluta dig för att gå till den välkända restaurangen och beställa den välkända rätten behåller du din rutin och känner dig i kontroll. Men istället för att beställa det du alltid brukar beställa kan du ändra din procedur lite genom att fråga servitören om deras rekommendation eller helt enkelt beställa det andra alternativet på menyn. Du behöll din rutin att gå till samma restaurang som vanligt, men du lade till ett litet ”hack”, en ny rutin, som öppnade upp för nya upplevelser.

Genom att göra små förändringar i våra rutiner känner vi fortfarande att vi har koll, samtidigt som det ger oss nya insikter, upplevelser och möjligheter till innovation och förändring.

Låt säga att vi i genomsnitt har en konstant 5-procentig förändring i våra liv som standard (genom evolutionen), då är en ytterligare 1-procent förändring inte så stor, eller hur? Vi kan alla vara överens om att det i stort sett är lika med att fortfarande ha kontroll. Genom att gå från 5 till 6 procent har vi ökat andelen förändring i våra liv med hela 20 procent.

I genomsnitt spenderar vi ca. 40 timmar på jobbet varje vecka, 1 procent av det är 24 minuter. Vi spenderar mer än så varje dag på saker som inte har direkt med jobbet att göra… Tänk vad som skulle hända om du nästa gång inte sa att du inte har tid och faktiskt tog några av dessa 24 minuter för att göra något nytt, utforska något nytt eller lägga till ett litet ”hack” i en rutin.

Vi på Frida Professional har för våra skolor i koncernan lagt in ett “hack” där skolorna under 11 tillfällen per läsår befinner sig aktivt i ett utforskande av nya möjligheter i en process. Där arbetar de systematisk med att vara nyfiken på vår sin praktik och testa nya sätt, allt för att öka kvaliteten på undervisningen och våra elevers lärande. 

Om du varje vecka öppnar upp för en 1-procentig ökning av nya upplevelser i ditt liv skulle du inom ett år ha ökat antalet nya upplevelser med nästan 68 procent. 

Vad skulle hända med ditt liv om vissa standardrutiner inkluderade en liten portion förändring?

Är du nyfiken på hur ni kan jobba med att få in mer värdeskapande förändring i er verksamhet på ett systematiskt sätt så delar vi hemska gärna med oss av vår erfarenhet, lite av det kan du läsa om här