Välkommen till

Fridagymnasiet Vänersborg!

Tillsammans formar vi din framtid.

Toppbild - Fridagymnasiet Vänersborg

Välkomna
på öppet hus
28/11,
kl 18-20!

Portarna till Fridagymnasiet Vänersborg slog upp 2006 och ligger i vackra Hagaparken, nära till buss- och tågförbindelser. Här studerar idag drygt 200 elever på våra samhälls-, ekonomi- och naturprogram i en trygg och dynamisk studiemiljö. Välkommen till oss!

INSTAGRAM #viärfridagymnasiet

Vad ser du fram emot denna veckan? Välkomna till ännu en fantastiskt matvecka presenterad av Jimi & Johan!

Vad ser du fram emot denna veckan? Välkomna till ännu en fantastiskt matvecka presenterad av Jimi & Johan! ...

Följ oss live från Bryssel. Mikael S är på plats! https://player.clevercast.com/?account_id=AkN3yR&event_id=28656M

Följ oss live från Bryssel. Mikael S är på plats! https://player.clevercast.com/?account_id=AkN3yR&event_id=28656M ...

Varmt välkommen till Öppet Hus på Fridagymnasiet! Titta gärna förbi den 28/11 kl. 18-20 och se hur vi har det hos oss. Du får träffa elever och personal, och om du tar med dina frågor och funderingar så lovar vi dessutom att bjussa på ett smakprov från vår restaurang. Hoppas att vi ses!🤗

Varmt välkommen till Öppet Hus på Fridagymnasiet! Titta gärna förbi den 28/11 kl. 18-20 och se hur vi har det hos oss. Du får träffa elever och personal, och om du tar med dina frågor och funderingar så lovar vi dessutom att bjussa på ett smakprov från vår restaurang. Hoppas att vi ses!🤗 ...

Ny vecka = nya godsaker!

Ny vecka = nya godsaker! ...

8 nya skolor anslöt sig till nätverket och nu är vi en bit över 100 aktiva skolor i EPAS i Sverige. Vi är på plats och hämtar inspiration till vårt arbete på Fridagymnasiet. 
Med på bilden är Per som är chef för Europaparlamentet kontor i Sverige och EU-minister Jessica Rosencrantz. https://youth.europarl.europa.eu/sv/more-information/ambassador-school/about-epas.html

8 nya skolor anslöt sig till nätverket och nu är vi en bit över 100 aktiva skolor i EPAS i Sverige. Vi är på plats och hämtar inspiration till vårt arbete på Fridagymnasiet.
Med på bilden är Per som är chef för Europaparlamentet kontor i Sverige och EU-minister Jessica Rosencrantz. https://youth.europarl.europa.eu/sv/more-information/ambassador-school/about-epas.html
...

Ny vecka, nya godsaker!

Ny vecka, nya godsaker! ...

Veckan innan höstlov! På fredag blir det fest! 🎃

Veckan innan höstlov! På fredag blir det fest! 🎃 ...

Livräddning och vattenpolo på Älvhögsborg stod på programmet för idrott 2. Viktiga kunskaper! #älvhögsborg #trollhättan

Livräddning och vattenpolo på Älvhögsborg stod på programmet för idrott 2. Viktiga kunskaper! #älvhögsborg #trollhättan ...

Möt oss och övriga fristående gymnasieskolor på Etage på lördag! #vänersborg #trollhättan #etagehuset

Möt oss och övriga fristående gymnasieskolor på Etage på lördag! #vänersborg #trollhättan #etagehuset ...

VÅRA PROGRAM

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg
NA

Naturvetenskap

Är du nyfiken på hur allt hänger ihop och fungerar – människan, naturen och livet? Gillar du matematik, att laborera och undersöka? Vill du vässa ditt kritiska tänkande och din resonemangsförmåga – ja, utveckla ett vetenskapligt förhållningssätt? Då är naturvetenskapsprogrammet något för dig. Och efter din examen har du många valmöjligheter inför dina fortsatta högskolestudier.

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg
SA

Samhällsvetenskap

Är du intresserad av samhällsfrågor – vad som händer i världen och varför? Samhällsvetenskapsprogrammet är en bred utbildning där du kommer du att få kunskaper om olika samhällsförhållanden och om samspelet mellan människor och samhälle. Efter examen är du väl förberedd för en mängd olika högskoleutbildningar – det här är en utbildning som öppnar vägar.

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg
EK

Ekonomi

Ekonomiprogrammet är perfekt för dig som gillar ekonomi, juridik, företagande, entreprenörskap och samhällsfrågor. Fridagymnasiet är dessutom certifierat för att diplomera gymnasieekonomer. Som diplomerad gymnasieekonom blir du behörig för vissa ekonomijobb och förstås ännu bättre förberedd för fortsatta studier – det kan du räkna med.

Vill du söka till oss?

Har du redan bestämt dig? Skoj! Då är det bara att söka. Dyker det upp frågor kring själva gymnasievalet kan säkert din studie- och yrkesvägledare hjälpa dig. Vi håller tummarna för att vi ses!

Sök till våra program

Vill du skugga hos oss?

Vad kul! Hör av dig till oss så syr vi ihop en skuggning, alltifrån en liten titt till en hel dag – du önskar och vi fixar en lösning. Ett tips: passa på att smaka på vår goda frukost eller lunch!

Kontakta oss för skuggning

KALENDER

Viktiga dagar – Fridagymnasiet Vänersborg

  • tisdag6 juni

    Sveriges nationaldag

  • måndag30 oktober

    Höstlov (vecka 44) ➡

  • torsdag23 november

    Välkomna på Öppet hus! ➡

  • fredag22 december

    Terminsavslutning – nu är det jul igen! ➡

  • tisdag9 januari

    Terminsstart

  • måndag19 februari

    Sportlov (vecka 8)

  • fredag1 mars

    Studiedag

  • måndag1 april

    Påsklov (vecka 14)

  • onsdag12 juni

    Läsårsavslutning årskurs 1 &2

  • fredag14 juni

    🇸🇪Student🇸🇪 Utspring sker programvis med start 14:00. Välkomna!

  • onsdag21 augusti

    Läsårsstart. Välkomna!☀️

  • måndag28 oktober

    Höstlov (vecka 44)🍁

  • torsdag28 november

    Varmt välkomna på Öppet Hus!☃️☕😊 (Kl. 18-20.) >>

  • fredag20 december

    Terminsavslutning. Vi önskar alla en riktigt fin julledighet!☃️

  • onsdag8 januari

    Terminsstart – välkomna tillbaka!🫶

Sveriges nationaldag innebär att alla är lediga – ha ett riktigt fint firande!

Varför firar vi egentligen nationaldag just den 6/6?

Förr kunde det heta potatislov, sedan blev höstlov ... och nu kallas det här och var för läslov. Men oavsett och du ska hjälpa till att skörda potatis, vara ledig eller läsa en massa bra böcker så är du önskar vi dig en välförtjänt veckas ledighet.

Välkomna till oss på Fridagymnasiet i Vänersborg! Den 23/11 mellan 18:30 och 20:30 har du möjlighet att träffa oss, se våra lokaler och ställa viktiga frågor. Vi har redan satt ihop ett program som ska ge en så bra bild av hur det är att gå på Fridagymnasiet som möjligt. Du kommer att ha möjlighet att träffa både personal och elever på skolan – hoppas att vi ses! Följ oss gärna på Facebook och Instagram!

Följ oss på Insta!

Vi önskar dig ett riktigt skönt julllov! (Och skulle du vara nån som gör allt för att undvika Whamageddon, så bör du låta bli att klicka på länken. Om inte – kör hårt!)

På egen risk!

Välkomna tillbaka!

Sportlov 19-23 (vecka 8).

Påsklov 1-5/4 (vecka 14)

Varmt välkomna att hälsa på hos oss på Fridagymnasiet! Träffa elever och personal, lär känna vår skola bättre och få en känsla för hur det är hos oss – och vi bjuder såklart på tilltugg! Vi ses!

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg

UF – Ung Företagsamhet

På Fridagymnasiet finns möjligheten att skapa och driva ett UF-företag, oavsett vilket program du går. Tillsammans med andra i din klass kommer du att få utveckla en affärsidé som till slut blir en färdig produkt. Detta är ett inslag i utbildningen där du får utveckla dina entreprenöriella förmågor och varva praktiskt och teoretiskt arbete.

Du kommer bli ett proffs på att gå från idé till verklighet, presentera ditt koncept och din produkt och marknadsföra ditt arbete och nå hela vägen fram till kund. Det är dessutom ett gediget grupparbete – och allt det är också värdefulla kvaliteter i ditt framtida CV.

Under tiden som företagare kommer du att få samarbeta med näringslivet och ha ett fadderföretag som ger tips, feedback och idéer. UF på Fridagymnasiet – ett äventyr i äventyret, helt enkelt.

“Att få vara kreativ och endast ha sin fantasi som gräns var ett äventyr. UF för mig var en av de roligaste upplevelserna under gymnasiet någonsin!” Sophia Ljung, elev

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg

Vår restaurang

En del sanningar är så självklara att man ibland inte tänker på dem. Ett exempel är att ungdomar behöver energi för att vara på topp en hel dag fylld med lärande och umgänge. Konsekvensen av denna insikt är att all mat som lagas och serveras under en skoldag – frukost, lunch och mellanmål – helt enkelt måste vara så bra som möjligt. Det ska vara gott, nyttigt och tilltalande, med andra ord.

Det finns förstås flera vägar att nå dit, och på Frida har vi bland annat jobbat hårt för att våra skolrestauranger ska bli och vara Svanenmärkta. Det betyder bland annat att vi måste uppfylla hårda krav på närproducerade, ekologiska och KRAV-märkta råvaror. Vi använder också något som man enkelt skulle kunna kalla för en “flervalsmodell” som betyder att vi varje dag serverar flera olika rätter till alla, och som standard finns till exempel alltid vegetariska och laktos- respektive glutenfria alternativ. Dessutom är allt lagat med mycket kärlek, bara en sån sak!

Våra restauranger är också viktiga sociala mötesplatser. Det är onekligen både trevligt och mysigt att hänga med kompisar när man äter något gott, och så vill man ju ha det även i skolan. Att personal och elever äter tillsammans vet vi också är ett fint sätt att bygga relationer. Välkommen till bords!

Bild - Fridagymnasiet Vänersborg

”Att utbilda tågluffare” – vad menar vi?

”Vi utbildar tågluffare” – har du inte redan hört oss säga det, så kommer du snart att göra det. Men vad menar vi egentligen med det? Redan när Frida startade satte vi ord på vår värdegrund, formulerade riktlinjer för vår verksamhet och arbetade hårt för att lära oss göra själva organisationen i sig så hållbar som möjligt. Vi behöver alla redskap för att ta oss an en föränderlig omvärld – och framtidens medborgare i det demokratiska samhälle vi värnar måste ges så goda förutsättningar som möjligt för att vilja och kunna ta aktiv del av det. Vi hittade en metafor för detta som kom bli ytterligare en grundbult för oss: Vi utbildar tågluffare.

Tågluffare, till skillnad från charterresenärer, intar ett mer aktivt förhållningssätt. De är beredda på utmaningar och oförutsedda händelser och de anstränger sig för att skaffa sig information och lösa problem. Ett aktivt förhållningssätt kännetecknas också av initiativ- och ansvarstagande och alla som arbetar på Frida strävar efter att åstadkomma skapande och kreativa sammanhang – ja, en god miljö för lärande. På så vis kan alla träna på att utveckla sina tågluffaregenskaper och, är vi fast övertygade om, vara än bättre förberedda på alla äventyr – nu och i framtiden.

”Det bästa sättet att förutsäga framtiden är att skapa den.”

– Peter Drucker

Fridagymnasiet Vänersborg - Ikon.
Bild - Fridagymnasiet Vänersborg
Bild - Fridagymnasiet Vänersborg
Bild - Fridagymnasiet Vänersborg

Smått & gott om Fridagymnasiet

Det handlar om dig (och alla andra)

Dina tankar och åsikter räknas – och din medverkan är alltid uppskattad! För att på riktigt kunna forma sin framtid, vill vi särskilt poängtera att din nyfikenhet, dina mål och dina intressen är viktiga ingredienser i en lyckad utbildning. Hos oss har du alltså möjlighet att påverka och göra aktiva val. Du kommer att höra oss prata ganska ofta om att vi ”utbildar tågluffare” – det är bland annat detta vi menar då.

En egen mentor

Vi slår vad om att du kommer att lära känna personalen hos oss väldigt väl (och ni kommer att ha skoj!) men du har en person som har ett extra ansvar för dig och allt som har med skola att göra: din egen mentor. Mentorn hjälper dig att trivas, må bra och lyckas med dina studier. Lite som en peppande extraförälder, med andra ord – men en som inte påminner lika ofta om att ta vara på tvätten.

En lagom stor gymnasieskola

Storleksmässigt är Fridagymnasiet alldeles lagom, om du frågar oss. Stort nog för att kännas dynamiskt och livligt, men litet nog för att den där mysiga, hemtrevliga känslan ska infinna sig. Du kommer att upptäcka att det finns en väldigt skön vi-känsla här. Alla känner liksom alla, och både elever och personal är måna om den familjära stämningen – vi finns där för varann, helt enkelt. Precis som det ska vara.

Ett eget kontor

Klassrum och skåp i all ära, men nog vill man ha en egen plats där man kan bo in sig och trivas lite extra – ett ställe för plugg i lugn och ro OCH skönt häng med kompisar? Låt oss presentera en nygammal idé: kontor! Japp, vi tänker att att alla ska ha en egen plats i ett kontor. Tillsammans med några andra disponerar du ett kontor som ni kan pynta och mysa till som ni vill, och det blir en fast punkt för dig. Där har du en egen studieplats och ett skönt ställe att … bara vara. För det behöver man också ibland.

Hemlagat smakar bäst

Att äta rätt (och gott!) är A och O för att må bra – och mår man bra lär man sig också bättre. Därför säger vi nej till massproducerad mat från storkök och lagar all mat i vår egen restaurang. Lunchen är självklart kostnadsfri och du äter den i vår mysiga resturang. Vill du starta dagen med en finfin frukost på här på skolan? Välkommen – vi bjuder på den också.

Högskoleförberedande – på alla vis

Då och då under läsåret pluggar du i ämnesövergripande kunskapsområden och projekt. Enskilda ämnen i all ära, men de riktigt häftiga grejerna börjar ju hända när man får vara lite mer i helheter och sammanhang. Det här är ett vanligt arbetssätt på många högskolor och universitet (och såklart i arbetslivet). Genom att berika ”vanliga” lektioner och kurser på det här viset, så ser vi till att ditt steg från gymnasiet till mer avancerade studier inte blir så stort. Dessutom är ett riktigt skoj sätt att arbeta på, bara en sån sak!

En bra dator är självklart

Idag behöver man inte bara en dator i sig utan också en skaplig dos know-how nästan oavsett vad man arbetar med. Detta är sant inte minst i skolan, och därför är det en självklarhet att du  har tillgång till en egen Macbook under din tid på Frida. Datorn är onekligen ett mångsidigt verktyg – den används inte bara för att tillhandahålla information, beräkna och analysera utan också för att bearbeta och presentera. Samtidigt är det en maskin med mycket minne och ingen fantasi (som Bill Gates sa) – så du är fortfarande den viktigaste delen.

Världen är ett klassrum

Samhället behöver skolan – men skolan behöver också samhället. Efter en gymnasieutbildning är du ett stort kliv närmare ett rikt och intressant arbetsliv, men vi tror att din utbildning blir både bättre och roligare om samhället, både på nära håll och i en större skala, aktivt tas tillvara. Kontakter, nätverksbyggande, studiebesök, samarbeten – formerna är många, möjligheterna ännu fler. Som vi ser det: ett klassrum kan vara en värld, men världen är också ett klassrum.

Internationella utbyten

Fridagymnasiet har en stolt historia av att inte begränsa lärandet till klassrum och skola, faktiskt inte ens landet – vi lär gärna på plats i olika länder och har alltid en mängd utbyten och samarbeten igång. Här finns alltså alla möjligheter att utveckla inte bara språkkunskaper och kunnande, utan också att knyta kontakter runtom i Europa. På alla våra program, i olika kurser i olika former växer dessa utbyten och samarbeten fram i dialog mellan lärare och elever. Lärorikt OCH roligt, blir det ens bättre?

Ur gymnasiets läroplan (Gy11):

”Ett internationellt perspektiv är viktigt för att kunna se den egna verkligheten i ett globalt sammanhang och för att skapa internationell solidaritet. Undervisningen i olika ämnen ska ge eleverna kunskaper om Europeiska unionen och dess betydelse för Sverige samt förbereda eleverna för ett samhälle med allt tätare kontakter över nations- och kulturgränser. Det internationella perspektivet ska också bidra till att utveckla elevernas förståelse för den kulturella mångfalden inom landet.”

Vill du veta mer om oss?

Då är det här rätt knapp.

Fridagymnasiet Vänersborg

Besöks- och postadress

Fridagymnasiet Vänersborg
Regementsgatan 13
462 32 Vänersborg

Telefon

0521-26 04 20

E-post

info@fridagymnasiet.se

Öppettider

Mån-fre: 06.15-17.30

Fridagymnasiet Vänersborg - Bakgrund.
Fridagymnasiet Vänersborg - Bakgrund.
Fridagymnasiet Vänersborg - Bakgrund.
Fridagymnasiet Vänersborg - Bakgrund.
Snabbfråga