Välkommen
till Frida!

Vi vill bara passa på att hälsa dig extra välkommen till Fridaskolan! Här på sidan kan du lära känna oss ännu bättre – hur vi gör och tänker kring allt som har med livet i skolan att göra.

Vad kul att du ska börja hos oss!

"Du kommer att hamna på fantastiska platser! Idag är din dag! Ditt berg väntar på dig, så sätt fart!"

Dr Seuss

Välkommen till Frida - Ikon.

Snart börjar äventyret!

När din start på Frida närmar sig kommer du att få information direkt från just din skola. Den här sidan handlar lite mer övergripande om vad som är typiskt för oss, och vad du kan (och ska) förvänta dig under din tid på Frida. Välkommen att kika runt – och som alltid, hör jättegärna av dig med frågor och funderingar!

Vad händer nu?

I god tid innan skolstart kommer det inbjudningar till träffar på skolan – både för elever och vuxna. Det är alltid pirrigt att börja på en ny skola, men det brukar kännas rätt bra i magen om man har fått en chans att bekanta sig lite med både klasskompisar, lärare och lokaler innan själva starten.

Inbjudningarna kommer direkt från den Fridaskola du ska börja på – och, som sagt, du är alltid välkommen att höra av dig innan träffarna om det är något du funderar på. Längre ner på sidan finns ett kontaktformulär du kan använda.

Lär känna oss ännu bättre!

Bild - Välkommen till Frida

Våra riktlinjer

I Sverige styrs verksamheten i skolan till form och innehåll av skollag, förordningar, läroplan och kursplaner. För att ge oss själva en enkelt karta och kompass i vardagen så formulerade vi tidigt – utifrån alla dessa dokument – våra egna riktlinjer. De är till för oss på skolan, för elever och för föräldrar och var en försök att fånga kärnan i vad vi ville ha för typ av skola. Här finns riktlinjerna och våra tankar kring dem – bara att klicka!

Bild - Välkommen till Frida

Helhet och sammanhang

I läroplanen heter det också att undervisningen i olika ämnesområden ska samordnas så att eleverna får möjlighet att uppfatta större kunskapsområden som en helhet. På så vis ska elever också få en chans att lära i ämnesövergripande kunskapsområden, snarare än lösryckt och utan sammanhang. Det här är något som vi både tror och vet är gynnsamt – kunskaper blir bestående och förståelse kring det man lär får ett större utrymme. Dessutom tränar och utvecklar man samarbetsförmågor, inflytande, ansvar och olika former för att lära – saker som också finns framskrivna i läroplanen. Här på hemsidan finns flera exempel på kunskapsområden, här är ett av dem – bara att klicka!

Bild - Välkommen till Frida

Världen är ett klassrum

Många magiska ting kan hända i ett roligt och inspirerande klassrum – men en del tricks behöver man uppleva utanför skolans väggar. På Frida tänker vi att skolan är en aktiv del av närsamhälle och omvärld. Vi vet att lärande både kan fördjupas och förstärkas genom att emellanåt ge sig ut på upptäcktsfärd. Vi gillar t.ex. att ge oss ut på läger där vi både bygger självförtroende kring vad man klarar av och bygger trygga och sociala grupper. Studiebesök är svårslagna och som kronan på verket ger vi oss ut på en Europaresa i 9:an. Den är en del av det sista områdesarbetet man är med om som elev hos oss och är lika spännande som rolig. Här kan du läsa om hur resan kom till och vad den handlar om – bara att klicka!

Bild - Välkommen till Frida

Mätt i magen hela dagen

Varför inte börja dagen med frukost på skolan? Alla är välkomna att äta en god frukost – ett skönt sätt att mjukstarta dagen ihop med kompisar och lärare. När det sedan är dags för lunch finns (förutom en riklig salladsbuffé) alltid flera rätter att välja mellan så det brukar gå finfint att äta sig rejält mätt. Våra Fridarestauranger är faktiskt Svanenmärkta och mer om detta och våra tankar kring matens betydelse för dig som elever finns här – bara att klicka!

Du kanske undrar över...

Gäller samma läroplan och samma kursplaner på Frida som i en kommunal skola?

Självklart! Läroplanerna för förskolan, grundskolan och gymnasiet gäller såväl kommunala som fristående skolor. Detsamma gäller alla andra styrdokument, från skollag till kurs- och ämnesplaner. De styrdokument som finns är måhända kanske varken lättlästa eller rafflande – men de är viktiga. Vill man vara lite extra påläst så kika gärna runt på de här sidorna:

Skollag & förordningar

Förskolans läroplan

Grundskolans läroplan och ämnenas kursplaner

Gymnasieskolans läroplan

Gymnasieskolans ämnesplaner

Dessutom har både Skolverket och Skolinspektionen en hel del material som vänder sig direkt till elever och föräldrar – här kan också vara intressant att orientera sig.

Skolverket

Skolinspektionen

Specialpedagogiska skolmyndigheten

Hur är arbetssättet på Frida?

Kul men stor fråga! Det finns inte ett arbetssätt på Frida – det finns massor. Variation och mångfald är två viktiga ord, både när det gäller lärande och undervisning. På Frida kommer du alltså att få uppleva flera olika arbetssätt, men alla kännetecknas av att du alltid är välkommen att tycka och tänka om hur du vill ha det – vi tror nämligen också att inflytande är en viktig ingrediens i god miljö för lärande. Och någon särskild pedagogisk inriktning har vi inte heller låst fast oss vid, men däremot är vi väldigt noga med riktningen och intentionerna i de svenska läroplanerna och gör vårt bästa för att följa och leva upp till dem. Till hjälp har vi våra riktlinjer som är en bra kompass i vardagen. 

Var hittar jag vardagsinformation som rör mitt barn?

Här på hemsidan berättas mycket om Frida, men inget på specifik gruppnivå. För allt som hör dit, till exempel veckobrev, matsedel, scheman och liknande, så hänvisar vi till det intranät vi använder: Vklass. Där anmäler man även frånvaro, ansöker om ledighet och hanterar fritidsschema. Som vårdnadshavare loggar du enkelt in via Mitt Frida.

Varför fikar alltid lärare?

Det händer ofta att man ser lärare med en kopp kaffe och en kaka i handen, och vi kan förstå att frågor uppstår. Fikar de jämt? Var kommer all fika ifrån? Är det verkligen så nyttigt? En stor del av förklaringen är att alla som gått en lärarutbildning efter 1976 har haft två särskilda kurser: ”Bryggkaffets historia och praktiska tillämpning i yrket (10 hp)” och “Småkakor och vetebröd – införskaffande och distribution (10 hp)”. I dessa kurser får blivande lärare lära sig allt om kaffe och fikabröd, hur man bäst ser till att tillgången alltid är säkrad samt hur man bör fördela intaget under dagen. Ibland kan man höra elever som tror att lärare fikar hela tiden för att retas, men det är bara delvis sant.

Vilka äger Frida?

Frida är ett  personalägt företag. Vi har valt att driva verksamheten i form av ett privat aktiebolag (till skillnad från ett publikt aktiebolag där vem som helst kan köpa aktier). Det finns flera orsaker till att det blev just den formen –  bland annat  gillar vi att det ställs höga krav på att ekonomin är ordning men även att ekonomin också är offentlig. Man kan driva friskolor i olika former som till exempel förening eller stiftelse, men vi tyckte att aktiebolagsformen var tydlig och transparent och därför passade oss bra. I vårt ägardirektiv framgår tydligt att ingen utdelning av eventuellt ekonomiskt överskott ska ske till ägarna, utan istället återinvesteras i verksamheten. Det låter självklart – och det är självklart.

Kostar det något att gå på Frida?

Nej, det gör det inte. Friskolor är avgiftsfria, precis som de kommunala skolorna är. Detta är själva kärnan i det fria skolvalet som finns i Sverige: man har rätt att önska vilken skola man vill gå på, utan att det ska kosta något extra. Däremot finns det i Sverige också några enstaka privatskolor, men det är något annat än friskolor. Lundsberg och Sigtuna är några kända exempel – och privatskolorna finansieras däremot helt eller delvis av elevavgifter. Ibland blandas friskolor och privatskolor förståeligt nog ihop! Men, som sagt, det kostar inget att gå på friskolor, och inte heller får man ta ut avgifter för att stå i kö eller liknande.

Hur ser läsårstiderna för grundskolan ut?

Vårterminen 2023

 • Terminsstart: 10/1
 • Sportlov Göteborg och Mölnlycke: vecka 7
 • Sportlov Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Helsingborg: vecka 8
 • Studiedag: 17/3
 • Påsklov Helsingborg: vecka 14
 • Påsklov Göteborg, Mölnlycke, Vänersborg, Trollhättan och Uddevalla: vecka 15
 • Lovdag: 19/5
 • Terminsavslutning: 9/6
 • Stängningsdagar förskola och fritids: 17/3 och 12/6

Höstterminen 2023

 • Terminsstart: 22/8
 • Studiedag: 31/10
 • Höstlov: vecka 44
 • Terminsavslutning: 22/12
 • Stängningsdagar förskola och fritids: 18/8 och 22/9

Vårterminen 2024

 • Terminsstart: 9/1
 • Sportlov Göteborg och Mölnlycke: vecka 7
 • Sportlov Vänersborg, Trollhättan, Uddevalla och Helsingborg: vecka 8
 • Studiedag: 15/3 (preliminärt)
 • Påsklov Helsingborg och Uddevalla: vecka 13
 • Påsklov Göteborg, Mölnlycke, Vänersborg och Trollhättan: vecka 14
 • Lovdag: 10/5
 • Lovdag: 7/6
 • Terminsavslutning: 12/6
 • Stängningsdagar förskola och fritids: 15/3 och 14/6
Bild - Välkommen till Frida
Bild - Välkommen till Frida
Bild - Välkommen till Frida

Vill du ställa en fråga till oss?

Kontakta oss

Har du någon fundering kring skolstart redan nu? I så fall är du varmt välkommen att kontakta oss här.

Hidden

Nästa steg: synkronisera en utökning för e-post

För största nytta av ditt formulär föreslår vi att du synkroniserar det via en utökning för e-post. Läs mer om våra alternativ för e-posttillägg på följande sida: (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020). Obs! Ta bort detta tips innan du publicerar formuläret.

Vilken av våra skolor gäller ditt ärende?

Välj ort

Om dig

Ditt namn(Obligatoriskt)

Hur kan vi nå dig?

Vi hör gärna av oss till dig för att försöka besvara din fråga. Hur önskar du bli kontaktad?
Din e-postadress(Obligatoriskt)

Vad funderar du över?

Berätta gärna vad du funderar på eller ställ de frågor du har! Vi ska göra vårt bästa för att svara.